Wednesday, 25 January 2012

Kermis


Soms is het net of ik op de kermis ben. Net als de kermis is India luid, vrolijk, vibreert met energie en er is eindeloos veel te zien. Sommige dingen die ik zijn letterlijk kermis-attracties: met een groot geweer gekleurde balonnen schieten ( en jaaaaa ik was best goed!), suikerspinnen en enorme roze knuffels te koop. Maar deze kermis heeft ook een misselijkmakende kant. De ene hoek om is daar ineens een vuilnisbelt met scharrelende kippen, varkens en kinderen. Of ligt er een riksja-bestuurder opgekruld in slaap, onder zijn riksja. Anderen liggen opgekruld in slaap, zo naast de stoep. 9 jarige jongetjes die hardwerkende volwasssen lijken.
Gelukkig is vrolijke kant eindelozer want de volgende hoek heeft heerlijke chai (thee) borrelend in een enorme pot en geserveerd in ongebakken klei-kopjes. Weer de volgende hoek heeft geweldig eten; samosa's, bahijees en egg-rolls. En weer de volgende hoek heeft een ultra-moderne Nike-store met roze/grijze Nikes en 40% discount borden in de etalage. Of er staat een ingezeepte man, hij zwaait vrolijk terwijl hij zijn ochtendbad neemt.
En net als de echte kermis is luid en chaotisch, soms sprookjesachtig en soms gewoon teveel. Dan is er het volgende toeristen-strand of een hotelkamer met HBO (en Sex in the City) Maar wat het vooral zo bijzonder maakt is dat het allemaal kan. Dat je een gigantisch marktgebouw binnenstapt opzoek naar een camera-repair-shop. En dan 2 hoog, nagenoeg onvindbaar zit een jongeman met een kleine bureau-lamp. Hij beloofd even naar de camera te kijken. Twee uur later lag de camera volledig ontmanteld op zijn bureau en weer twee uur later werkte de camera weer soepel en perfect. En dat alleen is niet het succes. Het succes is ook dat het je lukt in een kolkende wereldstad van Kolkata om een camera-repairshop te vinden.

No comments:

Post a Comment